Tot in data de 9 mai 2009, pentru a marca intr-un mod festiv si util 9 mai Ziua Europei, la initiativa Facultatii de Economie si Administrarea Afacerii si a SCLMMCO, in colaborare cu Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Universitatea din Craiova a organizat sub egida Comisiei Europene (Modulul Jean Monet), un seminar cu tema „Partnership in the EU - FromTeory to Practice“.
Seminarul a fost un bun prilej de a ne reitera formatia noastra europeana, care pentru Romania capata alta semnificatie de la aderare. Suntem in UE, suntem europeni si aceasta data trebuie marcata cum se cuvine. Scopul a fost de a discuta unde am ajuns, ce am realizat, care sunt nerealizarile si sperantele pentru viitor. In aceasta perioada de la aderare, Romania nu s-a folosit de toate avantajele de care ar fi putut beneficia ca tara membra. Daca tragem linie, sunt destul de multe lucruri care trebuie modificate. Si problematica mentalitatii trebuie dezbatuta. Nu simtim inca structural faptul ca suntem in UE, ca suntem egali si avem drepturi si obligatii ca si cetatenii celorlalte tari UE. Pentru a fi considerati europeni, trebuie sa ne consideram si noi europeni. Perspectiva este foarte importanta si depinde de noi si de ritmul in care ne dezvoltam.
Participantii la seminar au adus in discutie si o serie de subiecte precum: criza globala in UE, in mod particular in Romania: cauze, amploare si forme de manifestare, cai si mijloace de surmontare, cetatenia europeana, libera circulatie a fortei de munca in UE, avantajele si dezavantajele calitatii de tara membra, UE si globalizarea si multe altele. Discutiile purtate au vizat si dezvoltarea regionala in Romania si Regiunea Sud Vest Oltenia.
9 mai a fost aleasa ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a propus Germaniei, dar si altor state europene sa puna „bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii“.