In perioada 11-13 mai 2009, SCLMMCO a participat la lucrarile celei de-a XII-a editie a Forumului National al Organizatiilor Neguvernamentale din Romania, eveniment organizat de CENTRAS si FDSC, impreuna cu ANBCC, Asociatia Pro Democratia, Ce-Re, Fundatia Pact, Opportunity Associates, Salvati Delta si cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al Institutului Francez. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului.
Dezbaterea a avut drept scop stabilirea viziunii pentru anul 2029 a evolutiei sectorului ONG. Desi asistam la o dezvoltare puternica a organizatiilor, sectorul asociativ nu se poate afirma ca al treilea sector al societatii decat prin actiune colectiva. Actiuni comune sunt necesare atat pentru a asigura sustenabilitatea financiara, cat si pentru a obtine un impact relevant la nivel politic si social.
Forumul ONG este spatiul consacrat coalizarii sectorului asociativ. De la prima sa editie, in 1992, Forumul a adunat la fiecare editie sute de reprezentanti ai ONG-urilor din Romania, ai autoriatilor publice locale si centrale, ai finantatorilor si ai presei.
Aceasta editie a fost dedicata organizatiilor care au vocatia actiunii in beneficiul comun, organizatiilor care inteleg ca atingerea propriei misiuni se face nu doar prin propriul efort singular, cat si prin coalizarea cu alte organizatii si nu in ultimul rand, organizatiilor care apreciaza ca propria bunastare si imagine depind si de bunastarea si imaginea sectorului asociativ ca ansamblu.
Alaturi de acestea au fost invitati si finantatori, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, ai partidelor politice, ai presei si ai mediului academic.
Agenda evenimentului a fost construita de participanti pentru ca editia din acest an a forumului a fost organizata utilizand metoda "Open Space" (Spatiul Deschis). Metoda reuneste un grup mare de persoane, implicandu-le in conversatii pe subiectele propuse de ei. Practic, participantii, care trec printr-un proces structurat care permite organizarea datelor si selectia ideilor considerate importante de cei mai multi. Tehnica Spatiului Deschis se bazeaza pe principiile colaborarii comunitare si a "pietei de idei". Participantii penduleaza continuu intre grupurile mici de lucru si comunitatea participantilor (plen) asigurand polemizarea incrucisata de informatii si opinii.