In perioada 15-22 aprilie 2009, SCLMMCO a organizat 3 seminarii de lucru in Craiova, Tg Jiu si Dr Tr Severin pentru mediatizarea raportului Coalitiei pentru Universitati Curate: Nepotismul si coruptia, din ingredientele universitatilor din Romania, dar si pentru identificarea unor masuri de diminuare a efectelor negative ale fenomenului coruptiei in mediul universitar oltean.
Coalitia pentru Universitati Curate a realizat Topul Integritatii Universitatilor din Romania, precum si un raport despre aceasta situatie. Dupa evaluarea a 42 de universitati, potrivit CUC, situatia este descurajatoare; nicio universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim acordat, adica 80 de puncte, concretizat in 5 stele, doar 3 universitati obtinand 4 stele. In schimb, 6 universitati au obtinut 0 stele, ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit.
Precum in multe arii de activitate din Romania, neincrederea creste chiar si fata de sistemul universitar, astfel ca 77% dintre studenti si 35% dintre cadre didactice considera ca nivelul de coruptie in universitatile romanesti este ridicat. Mai mult, 50% dintre studenti si 28% dintre cadrele didactice din universitatile publice stiu ca in departamentul lor exista profesori care primesc daruri sau bani de la studentii lor.
Majoritatea universitatilor evaluate constituiau adevarate “afaceri de familie”. In 95% din respectivele universitati, a putut fi identificat un numar foarte mare de familii universitare. Spre exemplu, intr-una din universitatile evaluate, in interiorul unei facultati exista opt perechi, trei sot-sotie si cinci tata-fiu.
In privinta transparentei, accesul la informatiile de interes public sau la documentele de management financiar, lucrurile nu stau bine. Numai 38% dintre universitatile de stat sunt transparente administrativ, in sensul ca isi publica la timp si corect, in concordanta cu prevederile legale, declaratiile de avere si de interese. Lipsa de transparenta se regaseste si in documentatia privind achizitiile publice, in licitatiile pentru constructii sau in diferite capitole bugetare, ceea ce trezeste suspiciuni. Doar 38% dintre universitati au dat dovada de transparenta la aceasta categorie, punand la dispozitie documentatia ceruta.