Începând din acest an, 1100 de elevi ai anilor terminali din 60 de Colegii si Grupuri Scolare din Regiunile Sud Vest Oltenia si Sud-Muntenia sunt consiliati gratuit, prin proiectul „CONSEL-Consilierea elevilor pentru o tranziţie facilă de la şcoală la viaţa activă“, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Primele intalniri au început in luna ianuarie, in fiecare judet al celor 2 Regiuni (Dolj, Gorj, Valcea, Olt, Mehedinti, Arges, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Teleorman), şi au urmarit selectia elevilor pentru includerea in programul de orientare in cariera, care le permite sa-si identifice abilitatile, in vederea alegerii optiunii educationale si/sau profesionale adaptata actualelor cerinţe macroeconomice“, a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Ion Criveanu.
“Orientarea în carieră are scopul de a-i ajuta pe tineri să îşi folosească cunoştinţele şi abilităţile pe care le dobândesc din educaţia pentru carieră atunci când iau decizii. Prin consilierea scolara si profesionala acordata elevilor prin proiect urmarim asadar consolidarea capacitatii decizionale si asumarea alegerilor bazate pe autocunoastere si constientizare a interesele vocationale”, a precizat Andreea Mihaela Niţă, coordonator studiu, program consiliere şi monitorizare. Aceasta a explicat că, fiecarui elev ii va fi aplicat un test de identificare a intereselor vocationale si ii va fi construit un plan de cariera, consilierii experti oferindu-le un sprijin progresiv pentru ca ei să-şi cunoască mai deplin resursele personale şi pe această bază să formuleze opţiuni raţionale asupra drumului lor în viaţă.
Programul de consiliere se deruleaza pe parcursul intregului an calendaristic si este succedat si de monitorizarea elevilor in a doua jumatate a anului pentru a masura efectele interventiei. Detalii despre stadiul evolutiei proiectului gasiti pe www.sclmmco.ro.